Minden, ami gasztronómia, evés, szájpadlási érzékelés, nyelvcsapás. Étteremkritika, gasztrotörténelem, gourmet tanácsadás, receptek, a főzés öröme, az evés filozófiája. Gasztroesztétikai elmefuttatások. A világ egy gasztrobubus szemével.
Ted Aprajev gastrokiller
Minden, ami gasztronómia, evés, szájpadlási érzékelés, nyelvcsapás. Étteremkritika, gasztrotörténelem, gourmet tanácsadás, receptek, a főzés öröme, az evés filozófiája. Gasztroesztétikai elmefuttatások. A világ egy gasztrobubus szemével.
Csíki Sándor:
Pompás lehetett. Én mindig csak libát, kacsát konfitálok, nem mintha nem tudnám, hogy mást is lehe... (2010.12.08. 10:28)Konfitált mangalica malacpofa
Csíki Sándor:
A polip az egyik kedvencem. Horvátországban készítettem már a fentihez igen hasonló módon, de az ... (2010.10.06. 09:51)Oktopuszi, avagy a horvát umami...
Nagyon jó írás, már már szépírói magasságok egy ételkölteményhez. Érdekes, számomra még is inkább egyfajta olasz életérzést kelt életre, s benne a szenvedélyesség és természetesen az étel iránti tisztelet.Megunhatatlanul egyszerű és tiszta. Így van ez jól....azt hiszem.
@Giuszi: ...hát, ha ez a jólét, akkor legyen: 2800.- ért kagyló, és tészta kb. 900.- ért...fokhagyma, pepperoncino, koriander, petrezselyem...hát az se olcsó, és a bor, meg az olivaolaj, meg a vaj...4 személyre összesen 4800.- 5000...szóval egy főre 1200.-...így mulatozunk erre mifelénk..:))
Pompás lehetett. Én mindig csak libát, kacsát konfitálok, nem mintha nem tudnám, hogy mást is lehetne, csak valahogy így alakult. Libazsír és sertéspofa, izgalmas, akár csak a mártás.
@egy nik a sok közül: ez valóban az egyik legősibb eljárás:"confire": tartósítani...szóval a libacomb is alkalmas, néhány óra alatt meg van. Most éppen borjúpofát konfitálok, az is igéretes. egyébként bármilyen húst, amit eleve hosszan lehet csak ehetővé varázsolni érdemes konfitálni.
A polip az egyik kedvencem. Horvátországban készítettem már a fentihez igen hasonló módon, de az ennél jóval egyszerűbb galíciai készítés is remek eredményt ad. Tetzett a poszt. Egyébként néhány grammnyi umami (szabad nátrium-glutamát)az emberi szervezetben is akad, nem csak a polipban. :)
Hmmm, nálam is éppen előkészületben egy rántotthús poszt,ami csak erősíti, hogy a rántott húsnak jelene, s jövője is van. :) Az írást élvezettel olvastam, s egyet is érttem vele. A rántott hús, a jó rántotthús nem érdemel mást, mint dicséretet. Értő kézzel készítve szeretnivaló (s megbízható) étel.
....arról nem is beszélve, hogy az oszetrina húsa is igen finom, fehér, érméire bomló, a ruszkiknál az egyik legdrágább halféle még mindig. gondolom a "belezés" után azt is piacra dobják :)
Ted Aprajev 2012.02.04. 07:42:39
Bejegyzés: Vongole télen...
törökkata 2012.02.03. 22:32:01
gyönyörű sorok....
Bejegyzés: Vongole télen...
Ted Aprajev 2011.01.26. 11:23:03
Bejegyzés: Vongole télen...
Harangláb · http://haranglabbisztro.blogspot.com/ 2011.01.26. 11:16:33
Bejegyzés: Vongole télen...
Ted Aprajev 2011.01.23. 23:23:00
Bejegyzés: Vongole télen...
Csíki Sándor · http://www.foodandwine.hu 2010.12.08. 10:28:12
Bejegyzés: Konfitált mangalica malacpofa
egy nik a sok közül 2010.11.29. 22:00:04
Bejegyzés: Konfitált mangalica malacpofa
Ted Aprajev 2010.11.29. 20:18:30
Bejegyzés: Konfitált mangalica malacpofa
egy nik a sok közül 2010.11.29. 19:46:12
milyen más hússal érdemes még kipróbálni ezt az eljárást?
Bejegyzés: Konfitált mangalica malacpofa
Ted Aprajev 2010.10.06. 17:35:14
Bejegyzés: Foodprinter, vagy a modern bőségszarú...
napos2600 2010.10.06. 15:08:05
Bejegyzés: Foodprinter, vagy a modern bőségszarú...
Csíki Sándor · http://www.foodandwine.hu 2010.10.06. 09:51:12
Bejegyzés: Oktopuszi, avagy a horvát umami...
murunga 2010.09.29. 11:15:10
Bejegyzés: A mangalica tarja opálos fénye, a Fény utcában...
Ted Aprajev 2010.09.28. 21:44:48
Bejegyzés: Hamburger háború, avagy hogy kerül kávé és barnacukor a hamburgerbe
Lissakmarci 2010.09.28. 20:41:57
Bejegyzés: Hamburger háború, avagy hogy kerül kávé és barnacukor a hamburgerbe
Ted Aprajev 2010.09.22. 16:01:48
Bejegyzés: Hamburger háború, avagy hogy kerül kávé és barnacukor a hamburgerbe
Eliot Rosewater 2010.09.22. 15:16:13
Nem vagyok egy grammar nazi, de azért ez odabasz.
Bejegyzés: Hamburger háború, avagy hogy kerül kávé és barnacukor a hamburgerbe
Zico 2010.09.15. 22:47:41
Bejegyzés: Nobu: avagy a japán-perui lélekvonal...
Csíki Sándor · http://www.foodandwine.hu 2010.09.13. 13:10:13
Bejegyzés: Rántott retró, avagy éljen a rántott hús...
gastro vazze 2010.09.10. 10:08:15
Bejegyzés: Kaviár magyar módra...