2010.10.05. 11:58
Foodprinter, vagy a modern bőségszarú...


Amit Zoran és Marcelo Coelho
Nem mindegy, hogy az ételek tudományáról beszélünk, vagy az ízek, és a főzés tudományáról. Nyilván ez utóbbi vonatkozásában beszélhetünk molekuláris gasztronómiáról. Bár mostantól ennek is érdemes figyelembe venni egy teljesen új aspektusát. Két fiatalember a MIT-ről: Marcelo Coelho (szép neve van), és Amit Zoran, (szintén szépen cseng) bemutattak egy teljesen új terméket, hogy ezzel a semlegesítő kifejezéssel éljek, „Cornucopia” néven, amely kapcsán egy új jelenséggel, a „digitális gasztronómiával” nézhetünk farkasszemet. (Talán nem véletlen, hogy találmányuknak a bőségszarú nevet adták)

Mi itt a végeken persze elgúnyolódhatunk az ilyen abszurd históriákon, de azért vannak ésszerű szempontok, amelyek szerint egy halvány gondolatsort megér ez a történet. Egyrészt, ha ezzel a módszerrel készülnének a tömegétkeztetés ételei, akkor rendkívül jelentős megtakarítást eredményezhetne az alapanyag felhasználásban, ami kevesebb kidobott ételt jelentene, és ez értelemszerűen több éhező táplálását is lehetővé tenné. Másrészről az elkészült ételekben pontosan annyi tápérték összegződne, ami az előírás szerint szükséges az egészséges táplálkozáshoz. Ennek beláthatatlan következményei lehetnének. És még egy dolog: ez a módszer rendkívül környezetbarát is. Azon kívül kevesebb pénzért, több embert lehetne ellátni.
Szóval csak így tovább…kedves uraim…

A bejegyzés trackback címe:
https://tedaprajev.blog.hu/api/trackback/id/tr452346339
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ted Aprajev 2010.10.06. 17:35:14
@napos2600: az mi is, hogy jobban értsem..?