2010.09.22. 12:23
Hamburger háború, avagy hogy kerül kávé és barnacukor a hamburgerbe

Nézzük csak, mely városok rivalizálnak a hamburgerért.
Athén, Texas?
A legismertebb hamburger csata valamikor 2006-ban robbant ki, amikor Betty Brown a texasi képviselőház képviselője, el akart fogadtatni egy törvényjavaslatot, amiben rögzítik, hogy a texasi Athén városa a hamburger igazi szülőhazája. Már a hetvenes években Frank X.Tolbert közölt egy cikket a Dallas Morning News című újságban, amelyben részletezte a hamburger történetét.
Tolbert azt állította, hogy egy Fletcher C. Davis nevű úriember elsőként a Szent Louis-i Világkiállításon kínálta a nagyérdeműt hamburgerrel, aki történetesen a texasi Athén városában született. Tolbert idézi a New York Tribune korabeli cikkét, ahol „új szendvics”-ként aposztrofálják a pogácsát és a mozgó árus újításaként tartják számon. Tolbert egy fényképről is említést tesz, amelyen „Old Dave’s Hamburger Stand”-ja látszik.

Ez a bizonyos Davis egy a világkiállítás közeli városkából származott és fazekasként dolgozott a texasi Athén városában. A fazekasok összejövetelein főzött időnként, majd valahol a bíróság környékén nyitott egy büfét, ahol feltehetően az első hamburgereit is felszolgálta, valamikor a 1880-as évek vége felé. Amikor Davis visszatért a világkiállításról már mások is készítettek a texasi Athénban hamburgert, úgy, hogy emberünk újból fazekasként dolgozott tovább.

Néhány mondat a törvényből:
"Egy riporter a New York Tribune című újságban írt a világkiállításról és az új szendvics fajtáról, amiről megjegyezte, hogy az árus saját találmányaként ajánlotta, mindazonáltal, bár friss sült kenyérszeletekkel adták, zsemle helyett, ez a hamburger korai verziója. Megfelel a mai hamburgernek: darált húsból készült, járt hozzá mustár és majonéz, egy nagy szelet hagyma és savanyított uborkaszeletek szintén. A fogyasztó sült krumplit is kaphatott, amihez sűrű paradicsomszósz is járt. Amikor Mr. Davis megemlítette, hogy a krumpli egy párizsi (Texas álam) barátja intenciói szerint készült, az újságíró félreértve szavait azt írta, hogy francia típusú (french fries) sült krumplit szolgáltak fel hozzá. Azonban Mr. Davis sógorának szóbeli közlése alapján megállapítható, hogy a szendvics még a korábbi fazekas piknik összejöveteleken kapta a nevét, ahol egy német származású honpolgár Hamburg városa után nevezte el, amely város polgárai nagy szakértelmet tanúsítottak darált hús készítésében…”
És a bölcs törvényhozók büszkén meg is szavazták a törvény szövegét.
Betty Brown egész biztos elkeseredhetett egy bizonyos Josh Ozersky cikke miatt (Mr. Kotlett), amely az „Akar egy hazugságot a hamburgere mellé?” címen jelent meg a Los Angeles Times 2007 január 29.-i számában. Ozersky szétrombolta a texasiak törvénybe foglalt reményeit.

A „francia sült krumpli” ismert volt a XIX. sz-ban, gyakran idézték is a kor szakácskönyveiben. Senki az 1904-es Szent Louis-i Világkiállítás és Vásár idején nem hihette, hogy a „francia sült krumpli” a texasi Párizsból származhatott.
A „hamburger” megnevezés már évtizedekkel korábban is használatos volt.
Louis’s Lunch New Haven-ből mást állít…

A Louis's Lunch névre hallgató büfé 1895-ben nyílt, majd a feljegyzések szerint 1900-tól kisvendéglőként működött. Marhahúst két tószt között, lehetőség szerint sajttal, paradicsommal és/vagy hagymával, de határozottan ketchup nélkül árusítottak. Louis öntöttvas tűzhelye 1898-ban készült, az biztos.
A Kongresszusi Könyvtár szerint a „hamburger” a Louis’s Lunch-ben született meg és ezt igen gyakran idézik, mint hiteles forrást, cáfolandó egyéb ezzel kapcsolatos állításokat, bizonyítékokat.

Charles Nagreen Seymour-ból, Wsiconsin állam...

1997 január 30.-án a wisconsini közgyűlés kibocsátott egy közös nyilatkozatot Tom Nelson képviselő szorgalmazására, amelyben deklarálják, hogy Seymour városa a hamburger szülőhelye. Mindazonáltal a törvényjavaslat mai napig a levegőben lóg, nem hagyta jóvá az illetékes bizottság.
Más egyéb dokumentum, ami a seymouri elsőbbséget igazolná, nem létezik. Nem tudjuk, hogy „Hamburger Charlie” mikor hagyott fel a húsgombócok árusításával és mikortól helyezte a darált hús pogácsát két szelet kenyér közé. Mikortól nevezte hamburgernek? Talán soha nem tudjuk meg.

Frank Menches Akron-ból, Ohio & Hamburg, New York?
Az alábbiakban idézett szöveg az AP hírügynökség tudósítása Akronból, amit 1951 október 5.-én a nagyobb lapok is átvettek:

Ezzel szemben a Menches testvérek honlapja szerint a név az Erie megyei Hamburg-ban megtartott vásár során hangzott el először:

Egy 2005-ben John Menches-el készült Business Week interjú szerint a „hamburger” a NY álamban lévő Hamburg után kapta a nevét:
"Frank bácsinak nem jutott eszébe semmi használható név és feltekintve meglátta a Hamburg feliratot a vásáron, ami a vásár helyszínét propagálta és azt mondta: legyen hamburger”.

Oscar Weber Bilby Tulsa-ból, Oklahoma?

Semmilyen dokumentum nem áll rendelkezésre, amely azt bizonyítaná, hogy a hamburgert Tulsában találták volna ki. Ha az a hamburger annyira sikeres és ízletesnek bizonyult, akkor miért kellett 40 évnek eltelnie ahhoz, hogy a család megnyissa első hamburger standját?
Hamburg Steak Hamburg -ból, Németország?
Persze Hamburg városa versenghet a legnagyobb eséllyel és valószínűséggel a „hamburger” születésének helyszínéért. A németországi értelemszerűen. Hamburg kikötőváros és feltehetően nem ott született a hamburger, hanem a német emigránsok vihették magukkal a receptet Amerikába. A Hamburg - America Line hajózási társaság tömegével vitte a kivándorlókat az ígéret földjére, már 1848-tól, és a legenda szerint már az első úton, a fedélzeten kapható volt a hamburger. Egy biztos, hogy az első említés, amely marhahúsként jelölte a hamburgi húst már a korai 1840-es évekre tehető

Az 1883-as New York Sun így ír róla: "az a lapos, barnás hús pogácsa a tányéron, az egy „hamburg steak”, az emberek hamburgernek nevezik. Nyers marhából készül, össze van keverve hagymával, különböző fűszerekkel és nagyon ízletes”
Szóval a „hamburger” elnevezés legalább 1883 óta létezhetett, korábban, mint ez egyéb említések és kisajátítások: 1885, 1891, 1892, 1895 1898, 1900 és nyilván korábbi, mint a Szent Louis-i Világkiállítás és Vásár.
Hátra van még az a kérdés, hogy ki készített a hamburger szendvicsből igazi hamburgert, vagyis húspogácsát két szelet kenyér között. 1893-ban a renoi Nevada Evening Gazette már említi Tom Fraker népszerű hamburger szendvicseit. Az 1894-es Chicago Daily Tribune és a Los Angeles Times szintén megemlíti a hamburger steak szendvicset.
Hogy hol a szülőhelye az igazi, eredeti hamburgernek, azt nem tudjuk egyelőre, de azt tudjuk, hogy hol nem született. Talán majd egyszer arra is fény derül, addig is jó étvágyat hozzá. Következzen néhány különös hamburger parafrázis: egy ágy, egy női ruha, és végül a hamburger a rácson...

A bejegyzés trackback címe:
https://tedaprajev.blog.hu/api/trackback/id/tr362314578
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Eliot Rosewater 2010.09.22. 15:16:13
Szent Louis? Athén, Texas? Hamburg-ból? Wsiconsin? Hamburger szó kb. 200-szor leírva?
Nem vagyok egy grammar nazi, de azért ez odabasz.
Nem vagyok egy grammar nazi, de azért ez odabasz.
Ted Aprajev 2010.09.22. 16:01:48
@Billy Pilgrim: teljesen jogos: ez így pongyola. egyéb a tartalomra vonatkozó megjegyzés..?:))
Lissakmarci 2010.09.28. 20:41:57
Nezzed meg georg motz Hamburger story filmjet, ha meg fejleszteni akarod a temat.
Ted Aprajev 2010.09.28. 21:44:48
@Lissakmarci: kösz, nem ismertem...de annyira freak nem vagyok, hamburgerből ennyi elég is..:))